Thursday, February 9, 2012

:: RESEPI : Ayam Gajus Nasz ::

Terpanggil plak rasanya untuk berkongsi resipi masakan bersama kengkawan.. Huhu.. Semoga resipi yang saya kongsikan ini dapat dimanfaatkan untuk kebaikan bersama.. Bagi yang dah berkahwin, semoga suami@isteri semakin sayang.. Bagi yang dah beranak-pinak, semoga hidangan nih akan merapatkan ukhuwwah fillah.. Amiinn.. =))

Untuk kali ini, saya nak berkongsikan resipi ‘Ayam Gajus’..

 
Bahan-Bahan :
1.          Ayam dipotong dadu (ambik bahagian daging..senang skit nak potong)
2.          Tepung jagung (2-3 sudu teh)
3.          Cili kering (5-6 tangkai, dipotong kasar-kasar)
4.          Gajus (100-200 gram)
5.          Sos cili (2-3 sudu teh)
6.          Sos tiram (3-4 sudu teh)
7.          Cili padi (5-6 tangkai)
8.          Cili besar (1-2 tangkai)
9.          Bawang putih (5-6 ulas, dipotong halus)
10.      Bawang besar/holland (1-2 biji, dipotong ikut suke)
11.      Halia (2cm, dipotong ikut suke)
12.      Minyak masak (ikut suke)
13.      Garam (ikut suke)
14.      Sedikit air

Cara Memasak :
1.          Gaulkan ayam yang telah dipotong dadu dengan tepung jagung dan sedikit garam sehingga rata
2.          Panaskan minyak masak di dalam kuali, masukkan ayam tadi & masak sehingga ¾ masak --> tos & asingkan ke tepi
3.          Goreng cili kering yang telah dipotong kasar --> tos & asingkan ke tepi
4.          Goreng gajus sehingga kekuningan --> tos & asingkan ke tepi
5.          Tumis bawang putih & halia sehingga garing
6.          Masukkan bawang besar/holland, cili padi & cili besar --> goreng sehingga bawang layu
7.          Masukkan ayam, sos cili, sos tiram, cili kering (digoreng), gajus (digoreng) & sedikit air --> kacau sehingga sebati
8.          Biarkan 5-10 minit & tambah air sekiranya kurang sebab tepung jagung akan mempercepatkan hidangan nih jadi pekat
9.          Taraaaa..sedia untuk dihidang..kat atas tuh gambar sebenar ye.. =) Hakhak..

“SELAMAT MENCUBA =)”

3 comments:

  1. Alamak.. Tershashul plaksz.. Adehhh.. Takpe le.. Sesekala.. Bagi sempoiiii skit.. =)

    ReplyDelete
  2. bagi yg belom kawen, anta la kt kawan2..bleh merapatkan ikatan silaturahim..:P

    ReplyDelete