Terpanggil plak rasanya untuk berkongsi resipi masakan
bersama kengkawan.. Huhu.. Semoga resipi yang saya kongsikan ini dapat
dimanfaatkan untuk kebaikan bersama.. Bagi yang dah berkahwin, semoga
suami@isteri semakin sayang.. Bagi yang dah beranak-pinak, semoga hidangan nih
akan merapatkan ukhuwwah fillah.. Amiinn.. =))
Untuk kali ini, saya nak berkongsikan resipi ‘Ayam Gajus’..
Bahan-Bahan
:
1.
Ayam dipotong dadu (ambik bahagian
daging..senang skit nak potong)
2.
Tepung jagung (2-3 sudu teh)
3.
Cili kering (5-6 tangkai, dipotong kasar-kasar)
4.
Gajus (100-200 gram)
5.
Sos cili (2-3 sudu teh)
6.
Sos tiram (3-4 sudu teh)
7.
Cili padi (5-6 tangkai)
8.
Cili besar (1-2 tangkai)
9.
Bawang putih (5-6 ulas, dipotong halus)
10.
Bawang besar/holland (1-2 biji, dipotong ikut
suke)
11.
Halia (2cm, dipotong ikut suke)
12.
Minyak masak (ikut suke)
13.
Garam (ikut suke)
14.
Sedikit air
Cara
Memasak :
1.
Gaulkan ayam yang telah dipotong dadu dengan
tepung jagung dan sedikit garam sehingga rata
2.
Panaskan minyak masak di dalam kuali, masukkan
ayam tadi & masak sehingga ¾ masak --> tos & asingkan ke tepi
3.
Goreng cili kering yang telah dipotong kasar
--> tos & asingkan ke tepi
4.
Goreng gajus sehingga kekuningan --> tos
& asingkan ke tepi
5.
Tumis bawang putih & halia sehingga garing
6.
Masukkan bawang besar/holland, cili padi &
cili besar --> goreng sehingga bawang layu
7.
Masukkan ayam, sos cili, sos tiram, cili kering
(digoreng), gajus (digoreng) & sedikit air --> kacau sehingga sebati
8.
Biarkan 5-10 minit & tambah air sekiranya
kurang sebab tepung jagung akan mempercepatkan hidangan nih jadi pekat
9.
Taraaaa..sedia untuk dihidang..kat atas tuh gambar sebenar ye.. =) Hakhak..
“SELAMAT MENCUBA =)”
resepi ye x..huhu
ReplyDeleteAlamak.. Tershashul plaksz.. Adehhh.. Takpe le.. Sesekala.. Bagi sempoiiii skit.. =)
ReplyDeletebagi yg belom kawen, anta la kt kawan2..bleh merapatkan ikatan silaturahim..:P
ReplyDelete