Bahan-Bahan (Hidangan untuk 4 orang) :
1. Ayam dipotong dadu (ambik bahagian daging..senang skit nak potong)
2. Air stok ayam (1 mangkuk kecik)
3. Bawang besar/holland (lagi banyak lagi manis masakan, so...ikut suke le)
4. Bawang putih (5-6 ulas, dipotong halus)
5. Cili besar (5-6 tangkai, diracik)
6. Cili padi (8-10 tangkai, diracik halus..nak pedas lagi, tumbuk ye)
7. Asam jawa (skit je, tak payah banyak..nanti masam plak)
8. Minyak masak (ikut suke)
9. Garam (ikut suke)
10. MSG/Serbuk perasa (jangan lebey-lebey ye..nanti fenin)
11. Kicap manis (sikit je..jangan banyak-banyak)
2. Air stok ayam (1 mangkuk kecik)
3. Bawang besar/holland (lagi banyak lagi manis masakan, so...ikut suke le)
4. Bawang putih (5-6 ulas, dipotong halus)
5. Cili besar (5-6 tangkai, diracik)
6. Cili padi (8-10 tangkai, diracik halus..nak pedas lagi, tumbuk ye)
7. Asam jawa (skit je, tak payah banyak..nanti masam plak)
8. Minyak masak (ikut suke)
9. Garam (ikut suke)
10. MSG/Serbuk perasa (jangan lebey-lebey ye..nanti fenin)
11. Kicap manis (sikit je..jangan banyak-banyak)
12. Sedikit air (ikut suke)
Cara Memasak :
Cara Memasak :
1. Gaul daging ayam berserta sedikit garam &
MSG/serbuk perasa dan matikan daging ayam tadi dalam periuk bersaiz sederhana
(hahaha..) sehingga sedikit kering
2. Kemudian, masukkan semangkuk air ke dalam periuk
tadi --> untuk sediakan stok ayam (><5 minit, api sederhana)
3. Keluar dan asingkan ayam & stok ayam tadi
4. Panaskan minyak masak di dalam kuali, kemudian
tumis bawang putih sehingga kekuningan dan naik bau
5. Masukkan cili besar, cili api & bawang besar
yang telah dipotong chantique --> goreng sehingga layu
6. Masukkan secubit serbuk kunyit --> kacau lagi
sampai sebati
7. Selepas layu sepenuhnya, masukkan sedikit kicap
(*jangan banyak, nanti jadi masak kicap pulekkk) & air perahan asam jawa
& stok ayam --> kacau sehingga sebati
8. Biarkan 5-10 minit, rasa & ubahsuai-naiktaraf
makanan korunk ikut kehendak selera memasing ye..
9. Perghhh, dah siap dah masakan ‘Ayam Masak Jawa
Nasz’ korunk.. =) Haa, hape lagi tunggu, cecepat hidang, panggil saya datang
cube.. Hehehehe.. Pepun, silalah cube ye.. Cedaaap!
p/s : Ayam tadi boleh diubah kepada daging/perut/hati & pedal/ape-ape aje lah! Yang penting halalan toyyibah! Bagi aku, kalau tuko perut pon sodap! Ececececeh!
“SELAMAT MENCUBA LAH YE, KORUNK! =)”
No comments:
Post a Comment